زبان مقاله: فارسی تعداد صفحات: 15 فرمت فایل: WORD
چکیده:
ابراء که به نظر فقهای شیعه، حقیقت آن اسقاط است نه تملیک، یک عمل حقوقی محسوب می شود لیکن مشهور فقهاء آن را ایقاع می دانند. از قول بعضی فقهاء نقل شده که ابراء عقد است به هر روی ماده 289 ق. م از نظریه مشهور فقهاء تبعیت نموده است. در فرآیند آن، به اعتباری صرفنظر کردن بخشی از طلب و یا اعطاء مهلت به تاجر به نوعی ابراء شکل می گیرد. در قرارداد ارفاقی از نوع اول در صورتی که بستانکاران از بخشی از طلب خود، صرف نظر نمایند، این چنین عمل حقوقی می تواند ابراء مشروط محسوب شود، هر چند اثر اسقاطی آن کامل نیست زیرا ابراء جزئی از طلب و مشروط به ایفاء تعهد، یعنی پرداخت مابقی دین از سوی تاجر است. اما تعبیر ابراء در نوع دوم از قرارداد ارفاقی، به هیچ وجه صحیح نیست زیرا اولا موافقت با درخواست مهلت، با حقیقت ابراء مطابقت نداشته، و با شرایط ابراء در حقوق ایران، تفاوت بنیادین و اساسی دارد، ثانیا تاجر در مقابل طلبکاران ضامن است.
قرارداد ارفاقی
پس از تعریف و بیان ماهیت ابراء، اشاره به تعریف و ماهیت قرارداد ارفاقی نیز لازم است؛ ضمن اینکه قرارداد ارفاقی مشتمل بر دو نوع بوده، قرارداد ارفاقی نوع اول و نوع دوم و تشخیص اینکه کدامیک از انواع قراردادهای مذکور با نهاد حقوقی ابراء تفاوت اساسی داردو چه نوع از قرارداد ارفاقی با نهاد ابراء در حقوق ایران قابل مقایسه است. ازجمله اهداف اینپژوهش بوده، که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
انواع قرارداد ارفاقی
قبل از بیان انواع قرارداد ارفاقی، لازم به ذکر است که در مورد مسئولیت تاجر طبق ماده 418 قانون تجارت ایران، حجر و منع مداخله تاجر در اموال خود از تاریخ صدور حکم ورشکستگی شروع میشود. این موضوع، یعنی ممنوع بودن مفلس از تصرف در اموال و مسئولیت وی در مقابل طلبکاران، به عنوان یک قاعده و در جهت حفظ مصلحت غرما، در متون فقهی مورد بحث قرار گرفته است (نجفی، 1394، ج 25: 282).
کلید واژه ها:
ابراء، ابراء مشروط، اسقاط، ضمان، مسئولیت تضامنی غاضبان، قرار داد ارفاقی.
منابع:
- اسکینی، ربیعا. (1384). حقوق تجارت ورشکستگی و تصفیه امور ورشکسته. چاپ هشتم. تهران: سمت.
- افتخاری، جواد(1379). حقوق تجارت: ورشکستگی و تصفیه امور ورشکستگی. تهران: ققنوس.
- انصاری، مسعود، طاهری، محمدعلی. (1384). دانشنامه حقوق خصوصی. جلد سوم. تهران: محراب فکر.
- پاشازاده، حسن. (1385). آثار قرارداد نسبت به اشخاص ثالث در حقوق ایران و انگلیس. تبریز: دانشگاه تبریز.
- جعفری لنگرودی، محمد جعفر(1357). دائره المعارف حقوق مدنی و تجارت. جلد اول. تهران: راستاد.
- حسنی، حسن(1385). حقوق تجارت. چاپ پنجم. تهران: میزان.
زبان مقاله: فارسی تعداد صفحات: 15 فرمت فایل: WORD